Home

Bijzondere projecten

De VriendenLoterij steunt haar partners niet alleen met meerjarige bijdragen. Met de opbrengst van 2024 krijgen verschillende organisaties extra steun voor een bijzonder project. Dankzij deze projectbijdragen krijgen meer mensen toegang tot kunst en cultureel erfgoed, worden verhalen op nieuwe manieren gedeeld en wordt cultuur toegankelijker voor ander, nieuw en breed publiek. Hieronder lees je over drie van die initiatieven die erfgoed, cultuur en maatschappelijke impact samenbrengen.

Welkom in het Museum

Een nieuw land, een onbekende taal, soms een stroeve start. ‘Welkom in het Museum’ opent deuren van Nederlandse musea voor vluchtelingen en statushouders. De samenwerking van VluchtelingenWerk Nederland en het Cultuurfonds biedt niet alleen gratis toegang tot kunst en erfgoed, maar ook een kans om kennis op te doen over Nederland en nieuwe contacten te leggen. Sinds de start in 2022 bezochten al meer dan 60.000 vluchtelingen een museum, vaak begeleid door vrijwilligers. Musea worden zo ook voor deze groep mensen een plek van ontmoeting, herkenning en verbinding. Met de Loterij-bijdrage kan het programma de komende jaren worden voortgezet.

Brand los! Verhalen die ertoe doen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar welk verhaal schuilt erachter? In 2025 heropent het Nederlands Fotomuseum de deuren van zijn nieuwe thuis in het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam. Daarom start het museum met het landelijke project ‘Brand los! Verhalen die ertoe doen’. Een project dat persoonlijke herinneringen koppelt aan beroemde foto’s uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

De 99 foto’s die de ontwikkeling van de fotografie in Nederland sinds 1842 laten zien, krijgen nieuw leven door de verhalen van het publiek. In het hele land vinden pop-uppresentaties plaats op locaties die verbonden zijn aan deze beelden. Van een voetbalvereniging in Gouda, waar Hans van der Meer in 1996 een streekderby vastlegde, tot een buurthuis in Tiel, waar Ed van der Elsken in de jaren zeventig de komst van Molukkers fotografeerde. Ter plaatse haalt het museum herinneringen en verhalen op en voegt die toe aan de collectie. Zo krijgt de collectie meer samenhang en betekenis.

Met de bijdrage groeit het Nederlands Fotomuseum uit tot meer dan een plek voor beeldende kunst. Het wordt een huis vol gedeelde verhalen, waar fotografie en herinneringen samenkomen.

Koninklijke Klasse

Wat ooit exclusief was voor de koninklijke familie, komt nu tot leven voor het publiek. Het Spoorwegmuseum opent samen met de NS de deuren van een verborgen wereld: de koninklijke treinen en wachtkamers waar alleen royals en hun gasten mochten komen. Met het project ‘Koninklijke Klasse’ krijgen bezoekers de kans om een stap terug in de tijd te zetten en de luxe ruimtes te ontdekken.

Twee jaar lang openen de koninklijke wachtkamers elk kwartaal een weekend lang hun deuren op de stations in Baarn, Den Haag en Amsterdam. Daarnaast organiseert Het Spoorwegmuseum exclusieve arrangementen met een vorstelijke treinreis langs een van de historische wachtkamers, gecombineerd met een bezoek aan een paleis.

Verhalen van reizigers, personeel en de rijke geschiedenis van deze treinen worden verzameld en gedeeld. Met steun van de VriendenLoterij krijgt dit erfgoed niet alleen bekendheid, maar is twee jaar lang toegankelijk, ook voor bezoekers die moeite hebben met lopen, zien of horen.